Inhoudstafel

Startpagina

 

 

Strips in de Belgische dagbladpers 1945-1950

 

Aspecten van het publicatiebeleid en van de politiek-maatschappelijke inhoud

 

Waar gaat het over ?

Iedereen weet ondertussen wel hoe Willy Vandersteen en Marc Sleen kort na de Tweede Wereldoorlog debuteerden in de Vlaamse dagbladpers. Maar wat was er nog meer ? Dat vroeg ik mij af toen ik enkele jaren geleden op zoek was naar een geschikt thesisonderwerp. Wat publiceerden de kranten nog, hoe gingen ze om met de publicatie van strips, hoe kwamen ze aan dat materiaal, waarover gingen die verhalen, wat gebeurde er in de Franstalige pers, … ?

 

Welke rol speelde Vandersteen in de ontwikkeling van de Vlaamse krantenstrip, hoe belangrijk was Eric de Noorman voor Het Laatste Nieuws en Le Soir, hoe verteerde Het Nieuws van den Dag het verlies van Nero, hoe reageerden de communisten op de krantenstrips van de concurrentie, wat deed Kuifje in De Nieuwe Gids ? Wat waren de machtsposities van agentschappen als Opera Mundi en de Toonder-studio's ? Welke kranten investeerden in eigen producties en waarom ?

Waarom streed Vlaanderen tegen de bende van de Zonnebrillen o.l.v. een zekere Speek, wat hadden bokkerijders te maken met de Tweede Wereldoorlog, was het grote gevaar nu rood of geel, werd alleen in Ruzië de tsaar verkozen en waren de Duitsers tijdens de oorlog echt zo idioot ?

Verder Bob De Moor langs alle kanten, Louis Paul Boon op de striptoer bij De Roode Vaan, Maurice Tillieux in Le Drapeau Rouge, Raymond Reding in La Dernière Heure, Jacques Martin in La Wallonie en nog een hele reeks minder bekende strips van eigen bodem van de hand van Luc Droek, Raf Van Dijck, Roléo, Maurice Roggeman, Anne-Marie Prijs, Wally Delsey, Ruzi, Georges Van Raemdonck, Pat O'Sheridan, Tenas, Rali, enz.

 

Dat er in het onderzoek heel veel tijd en moeite geslopen is, daar moet ik waarschijnlijk geen tekeningetje bij maken. Daarom vond ik ook dat het maar beter toegankelijk kon zijn voor de geïnteresseerde medemens. En als het studenten op zoek naar een thesisonderwerp op ideeën kan brengen (of andere striponderzoekers die niet weten wat gedaan om hun dagen te vullen), dan is dat mooi meegenomen.

 

Wat vind ik hier ?

Allereerst, en spijtig genoeg, geen afbeeldingen. Door de omvang van de bestanden en om copyrightproblemen te vermijden, zijn er op deze site geen afbeeldingen opgenomen. Gedrukte versies van de tekst met afbeeldingen bevinden zich in het documentatiecentrum van het BCB en in de bibliotheek van de VUB. Kadoc en het Liberaal Archief beschikken over volledige elektronische versies.

De volledige tekst van mijn thesis (+/- 400 pagina's), en een beknopte versie ervan in de vorm van een artikel, zijn hier wel te vinden (via de linken onderaan deze pagina). De volledige tekst bevat naast enkele contextualiserende hoofdstukken een afzonderlijke bespreking van een twintigtal kranten. Daarnaast vindt men er ook een inventaris van de gepubliceerde strips, met vermelding van titels, auteurs, start- en einddata, copyrights en andere gegevens.

 

Artikel

"Strips in de Belgische dagbladpers, 1945-1950.
Aspecten van het publicatiebeleid en van de politiek-maatschappelijke inhoud."

Oorspronkelijk gepubliceerd in het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis, XXXV, 2005, 1, p. 53-97.

è internetversie

è tekst in .doc-formaat (200 kB)

è samenvatting

è résumé en Français

è summary in English

 

Volledige tekst

"Stripverhalen in de Belgische dagbladpers (1945-1950).

Inventaris en politiek-maatschappelijke analyse."

Licentiaatsverhandeling geschiedenis, VUB 2002-2003, promotor Prof. Els Witte.

è internetversie

è tekst in .doc-formaat (2,9 MB)

 

Extra

"Analyse van de term "stripverhaal" in zes vakwoordenboeken"

Taak 2e licentie geschiedenis in het kader van begripsgeschiedenis, o.l.v. Prof. Els Witte.

Een tekst waar ik niet echt tevreden over ben, maar die wel toont dat men op veel verschillende manieren aan striponderzoek kan doen.

è tekst in .doc-formaat (160 kB)

 

 

Laatste wijziging : 1 sept 2005

Contact : sebastien_baudart@hotmail.com