De tip van Raf van den Heksenketel: Pan de capazo
Van het Antwerps folkcafé De Heksenketel

"Goeie muzikanten die voor veel ambiance zorgen. Het zijn zeer lieve mensen met een ruig uiterlijk, maar zacht van inborst. Ze gebruiken ongelofelijk veel originele instrumenten."
Naar myspace ...

De tip van Eva Decombel: Snaarmaarwaar
Dansinitiator en zus van Maarten

Eva Decombel ging niet ver zoeken: "Ik vind het belangrijk dat er op een myspace goede muziek en een kalender met de optredens terug te vinden is, en dat is bij Snaarmaarwaar het geval. Ik ben misschien niet echt objectief, maar het zijn zeer toffe muzikanten!".
Naar myspace ...

De tip van Hubert Boone: À râse dè tere
Onderzoeker en violist bij o.a. Limbrant

“Het valt mij meer een meer op dat folkmuzikanten en -dansers zo weinig weten over de herkomst en de evolutie van de dansmuziek in onze gewesten. Daarom zou ik iedereen willen aanraden om eens de website te bekijken van één van mijn geliefde ensembles, de Waalse groep À râse dè tere, die balmuziek en arguèdenes speelt uit het Zuiden van Henegouwen. Het gezelschap bestaat uit vier koperblazers: Géry Dumoulin (cornet en bugel), Pierre-Noël Latour (cornet en bugel), Gilles Dropsy (tuba) en Jacques Dubois (bastuba). Dat ik sterk ben aangetrokken door hun repertoire heeft natuurlijk ook te maken met jeugdsentiment. Deze vorm van musiceren was in mijn streek (Midden-Brabant) nog algemeen verspreid tot omstreeks 1965 en hier en daar nog veel later: een gemeenschappelijk repertoire met regionale trekken, zonder al te veel individualistische kronkelingen, sterk gestructureerd, meestal van een behoorlijk muzikaal niveau en vaak technisch moeilijk. Maar daar laat ik u zelf over oordelen. Beluister de opnamen van deze Waalse groep en voor mijn eigen streek kan ik verwijzen naar een polka uit Nederokkerzeel die nog in 1980 opgenomen werd op een kleine cassetterecorder en verscheen op de cd Ik ging laatstmaal op jacht in de reeks Traditionele muziek uit Vlaanderen (uitgave op de cd Eufoda-Klara nr. 1334). Varianten van deze polka kennen ze trouwens ook in Henegouwen. Dat bepaalde instellingen (de VRT in het bijzonder), verenigingen en de media in het algemeen niet meer aandacht hebben voor dit uniek erfgoed is voor mij een onopgelost raadsel; dat kan alleen maar in Vlaanderen (en bij uitbreiding in België). Ik zou er ook nog het volgende willen aan toevoegen: toen op het einde van de jaren zestig (1967-68) de revival een fantastische start nam, was men er vast van overtuigd dat daarmee ook de blaasmuziektraditie gered was, maar dat bleek een zware misrekening; de revival betekende eerder de doodsteek van deze muziekstijl. De wederinvoering van verdwenen bourdoninstrumenten (doedelzak en draailier) en kleine diatonische accordeons met beperkte mogelijkheden (ambitus, tonaliteit en modulatie), had tot gevolg dat de meeste dansmelodieën van ons klein Koninkrijk niet meer 'konden' uitgevoerd worden. Met andere woorden: er ligt nog veel werk op de plank, alles is te herbeginnen.”
Naar website ...

De tip van Bjorn Van Hove: Vicki Swan & Jonny Dyer
Violist bij o.a. Boulet en de Fanteyfare

“Ik zou eigenlijk heel wat interessante myspaces kunnen opsommen, maar ik ben er vrij zeker van dat deze door de meesten niet gekend is. Ik ken deze muzikanten van de groep Serious Kitchen, een Britse folkgroep met vooral eigen werk en een aantal traditionals. Nu doen Vicky Swan en Jonny Dyer vooral als duo verder. Vanaf het begin ik hen leerde kennen (via internet) vond ik hun muziek fascinerend. Ze combineren hier en daar Keltische en Scandinavische elementen en de funky/poppy stijl van de gitaar daar hou ik ook van. Ik heb hen echter nog nooit live aan het werk gezien, maar via You Tube is veel mogelijk. We spelen met Setanta trouwens een eigen versie van een nummer van hen: Scotty’s Friday. De opbouw van hun myspace is natuurlijk niks speciaals. Op dat vlak zit hun website www.seriouskitchen.co.uk beter in elkaar. Daar staan trouwens massaal veel partituren van geweldige composities van Jonny Dyer op. Een echte aanrader. Tijd voor concertorganisatoren om hen eens naar hier te halen?”
Naar myspace ...

De tip van Maarten Decombel: Jacques Pellen
Gitarist bij o.a. Göze en Snaarmaarwaar

“Ik ben meer een youtubegast dan een myspacegast, maar als ik er eentje moet uitkiezen doe dan maar de myspace van Jacques Pellen. Hij is een Bretoense gitarist, geen folkie-folkie maar net dat is zo interessant. Hij komt meer uit de jazz, maar zijn karakteristieke stijl waarmee hij traditionele thema's openrafelt raakt aan klassiek en hedendaagse muziek. Heel straf spul. Hij speelt met o.a. de broers Molard, met Erik Marchand, Paulo Fresu, Kristen Nogues (+), Annie Ebrel,Soïg Siberil,... ”
Naar myspace ...

De tip van P. De Loecker: Ross Ainslie & Jarlath Henderson
Boekingsagent

“Een stijlvolle verzorgde pagina met fijne kleurencombinaties. En natuurlijk knappe muziek! Ik zag deze groep begin dit jaar voor het eerst live aan het werk. Piepjonge muzikanten, maar wat een kracht schuilt er in hun nummers. Zeker de moeite van een kort virtueel bezoek waardig!”
Naar myspace ...

De tip van Peter De Rop: Place des Miracles
Directeur van Muziekmozaïek

"De zich-tot-de-folk-bekeerd-hebbende voormalige jazz-saxofonist en - ah, cliché - muzikale duizendpoot Eric Thézé heeft een ronduit fantastische MySpace: je ontdekt er niet alleen de meest uiteenlopende muziektracks - van zijn vermaarde intimistische mazurka's tot experimentele klankfragmenten - maar ook geweldige (ook kunstzinnig in beeld gebrachte) filmpjes, met prachtige muziekjes maar ook andere maffe dingen, zoals klokken in alle mogelijke verschijningsvormen, bijvoorbeeld. Een virtueel plekje om uren op te vertoeven en om geregeld naar terug te keren, om 's mans composities nog sterker te leren waarderen."
Naar myspace ...

De tip van Sara Salvérius: BASta!
Accordeoniste bij o.a. Turiya en Transpiradansa!

"Het is geen groep maar slechts 1 persoon, Joris Vanvinckenroye. BASta! is de naam van zijn soloproject. Joris Vanvinckenroye is de contrabassist en componist van de groep Aranis. Zijn soloproject vind ik echt fantastisch. Hij neemt zichzelf op met een loopstation en maakt zo een orchestrale klank. Zeker de moeite om eens naar te gaan luisteren!"
Naar myspace ...

De tip van Toon Van Mierlo: Grégory Jolivet
Multi-instrumentalist bij o.a. Naragonia en EmBRUN

"Gregory is een van de zeldzame muzikanten, die een perfecte (en dan werkelijk onvoorstelbaar perfecte) technische beheersing koppelt aan een uiterste muzikaliteit. Z'n enorme blauwe altdraailier geeft hem een oneindig aantal mogelijkheden, die hij extreem benut; het resultaat is een pure, rauwe, transcendente, prachtige muziek."
Naar myspace ...

De tip van Sophie Cavez: Karma
Accordeoniste bij o.a. Dazibao en Urban Trad

"Het is dansbare Bretoense muziek met invloed van jazz, dub, rock, ... Ik vind het de meest interessante Bretoense groep van het moment omwille van de intelligente mengeling tussen verschillende genres. En ook: het groovet extra veel! ;-) Het zijn ook super toffe gasten."
Naar myspace ...

De tip van Leen Devyver (2): Hamon Martin Quintet
Dansleerkracht

"Hamon Martin Quintet zijn niet alleen straf in Bretoense muziek (met nogal jazzy invloeden) maar zetten daar bovenop nog eens een brok energie neer op podium. Straffe kost die mannen!"
Naar myspace ...

De tip van Evelyne Lauwers (2): Huggevill
Celliste en violiste in diverse projecten

"Traditioneel behangpapier, schone smoeltjes, heerlijke melodieen op violen, bouzouki, fluiten en een prachtige stem van deze 3 Zweedse topmuzikanten. Je leest het al, deze groep en hun myspace zijn een absolute aanrader!"
Naar myspace ...

De tip van Bart De Cock: Kadril
Doedelzak- en nyckelharpaspeler

"Leg zeker je oor eens te folken op de MySpace pagina van de intussen 31-jarige folkrockband Kadril. Je vindt er luistervoer en informatie over deze jeugdige veteraan, die volop in de studio zit om in het voorjaar de nieuwe CD "Mariage" op de wereld te zetten; thema ditmaal: Mariken & de liefde, in al haar aspecten ! Daarnaast ook links naar méér dan 700 folkgerelateerde MySpace-pagina's."
Naar myspace ...

De tip van Leen Devyver: Antiquarks
Dansleerkracht

"Antiquarks omschrijven hunzelf als 'musique de l'interterrestre'. Met hun bezetting (draailier, percussie, stem) brengen ze experimentele / futuristische muziek. Voor wie dacht dat uit draailier enkel traditionele muziek kon komen..."
Naar myspace ...

De tip van Evelyne Lauwers: Flanders Ethno
Celliste en violiste in diverse projecten

"Je vindt er foto`s, filmpjes en muziekjes van vorige ethno`s... Ben je tussen 15 en 25 en wil je een onvergetelijke week beleven, dan vind je hier alles wat je zoekt..."
Naar myspace ...

De tip van Rebecca Van Bogaert: Olivier Catteau
Fluitiste bij Orbál

"Woorden die zo eerlijk zijn dat je er rillingen van krijgt. Klanken die je meevoeren naar verre poëtische beeldreizen. Niet meer. De eenvoud van muziek die raakt..."
Naar myspace ...

De tip van de redactie (4): Snaarmaarwaar

Deze keer viel ons oog op de pagina van de snarentovenaars van Snaarmaarwaar. Jeroen Geerinck, Maarten Decombel en Peter Daems brengen balmuziek op gitaar, mandola en mandoline ...
Naar myspace ...

De tip van de redactie (3): Turiya

Sara Salvérius en Hester Bolle vormen samen het duo Turiya en brengen eigenzinnige muziek met invloeden uit folk, minimalistische, repetitieve en improvisatorische muziek.
Naar myspace ...

De tip van de redactie (2): Transpiradansa!

We kunnen het niet laten om het jongerenorkest van Wouter Vandenabeele nog eens onder de aandacht te brengen. Transpiradansa! brengt "wereldse dansmuziek met hout- en koperblazers, strijkers, harp, accordeons, een stevige ritmesectie én twee zangeressen". Om te dansen of om gewoon bij weg te dromen ...
Naar myspace ...

De tip van de redactie: Montanaro-Cavez

Vanaf nu grasduinen we regelmatig door myspace op zoek naar mooie muziekjes. Sophie Cavez en Baltazar Montanaro brengen grenzeloze muziek op accordeon en viool.
Naar myspace ...