Elise Rodriguez strikte Klaas Keymolen en zijn Suskewiet-kompanen voor een babbel.

Wat hebben jullie met vinken te maken?
Pino: Alles! Ik speel ook in andere groepen en folk was iets wat ik nog niet gedaan had. Dat kan ik nu ook 'afvinken' in mijn lijstje. Van daaruit zijn we dan beginnen verder denken hoe we zoiets zouden aanpakken…
Klaas: Hmm, nee… Het échte verhaal is dat ik hen vroeg om een folkgroep op te starten, maar ze wisten totaal niets van folk af. Ze hadden een zeer cliché-beeld van folk; dat bleek toen we een naam kozen voor de groep. Hun suggesties waren: 'Hinkietinkie' of 'Tamboer' of zo… Echt van in den tijd. In dat rijtje past ook Suskewiet: dat vond ik eigenlijk wel grappig.
Pino: En ook vooral omdat er veel mee te doen was als totaalconcept. Al onze liedjes hebben qua titel iets met vogels te maken.
Klaas: Zoals Kanaripee, Gele Gans,… en B'oehoe'ree. De oehoe zit daarin, een uil.
Pino: De grootste uil van de wereld. (Wijst naar Klaas)
Klaas: En ook; we repeteren op de zolder van 't Smiske, ooit een duivenkot. Wellicht komt van daaruit de inspiratie.
Pino: In het begin hadden we plannen om altijd een vogelkooi met een pluchen vogel in of zo op het podium te zetten, maar…
Klaas: …dat komt er nog van!
Pino: Ja ja, maar laat dat weg, hé, dat is een primeur!

Die vogelkooi is er inmiddels.

Welk verhaal hangt er nog vast aan het ontstaan van Suskewiet?
Klaas: Met Aedo was het wat rustiger, ik had wat tijd over om muziek te maken en ik had een vrij inspiratievolle periode. Elke week maakte ik wel een nieuw liedje. Via een vriend-leerkracht hebben we op een school een workshop folkdansen gespeeld en zo was de lamp beginnen branden. Dan heb ik hen daar eens over aangesproken.
Pino: En we waren dolenthousiast…
Klaas: …om een folkgroep te beginnen en dat serieus te proberen. We zijn gestart met Pino op gitaar, Dolly op bas, Jan Coussens op drums en ik op accordeon. Maar zij kenden dus nog niets van folk, wat wel moeilijk was.
Pino: Hij heeft ons alle dansjes met de bijbehorende ritmes moeten aanleren.
Klaas: Op die zolder van 't Smiske speelde ik dan een liedje en zij ramden dan wat op hun gitaar. Het bleek al snel dat ik elk dansje zou moeten voordansen zodat zij de kadans en de juiste accenten zouden leggen in hun gitaar- en drumslag. Nadien beterde dat wel.
Pino: Soms moest hij een 'vrouwelijke' partner hebben en dan was ik dat. Best grappig.

In welke andere groepen spelen jullie nog?
Klaas: Ik speel bij AedO en Lilly in the Basement - dat is gezellige poprock met Pino en Dolly, de vorige bassist van Suskewiet. Af en toe speel ik een slaapwelconcertje met Klaas Vaak. En tegenwoordig doe ik regelmatig Boombals op School. En ik heb nog wat plannen zoals kindertheater en een andere poprockgroep, maar die moeten nog in uitwerking komen. Bij Pino is het wat ingewikkelder.
Pino: Ja, ik speel bij nog wel wat groepen: Zyfa, Lilly in the basement, The Atticals, Lack-a-Dice, A Côté des Autres. Eigenlijk ben ik een drummer. Oorspronkelijk toch, want in één groepje speel ik ook nog basgitaar en bij Suskewiet speel ik gitaar.

Beschrijf jullie muziek eens in één zin.
Klaas: Dat is er een vraagje voor Pino!
Pino: 'Goed.'
Klaas: Dat is een woord…
Pino: 'Het is heel goed.' … 'Het is behoorlijk folky!' … 'Balmuziek met een hedendaagse toets.' Ja, als je het beter kan uitleggen, doe maar!
Klaas: Ja… Maar hoe lang mag die zin zijn?... 'Ik vind het rechttoe rechtaan folk…' Ja, dat eigenlijk!
Pino: Ik vind: 'Geef het nog een kans!' wel een goeie omschrijving…

Stel dat jullie een covergroep waren… wie zouden jullie dan coveren?
Pino: Bedoel je in de huidige bezetting en buiten folk ook?
Klaas: Ik ben eigenlijk niet zo voor coveren. Ik denk niemand, tenzij…
Pino: …wie zouden we in deze bezetting deftig kunnen coveren?
Klaas: Wie niet!? Als je kijkt naar Accordzeam; die doen een medley van Queen, het thema van Star Wars, Englishman in New York van Sting,... en allemaal in balfolkstijl.
Ik zeg maar iets; Led Zeppelin?
Pino: Nee, die zou ik niet doen… Bob Dylan!
Klaas: Oké!

Hoe zag jullie zomer eruit?
Pino: Zonnig!
Klaas: Ja, we hebben enkele leuke optredens gehad, zoals in Baudelopark tijdens de Gentse Feesten. En in de hoeve van mijn broer in Vollezele. Zie www.waarom-niet.be. En begin juli zijn er ook twee nieuwe muzikanten bijgekomen; Fabio Di Meo - een Italiaan - op trombone en saxofoon en Dolly is vervangen door Tim Janssen, ook de bassist van AedO.
Pino: Deze zomer ben ik ook nog op vakantie geweest in de Provence!
Klaas: Ah, met AedO zijn we naar Portugal geweest, naar Andanças, met zicht op een gigantische bosbrand.

Klaas, vertel eens wat meer over de plannen van jouw broer Reinout!
Wel, Reinout, An - zijn vriendin -, Joke en Arne hebben een hoeve gekocht in Vollezele. De bedoeling is om er op een andere manier te leven; ecologisch en in een open sfeer. In de zomer waren er al heel wat concertjes, maar het stopt nu niet. Elke woensdag is er een samenkomst om te werken aan nieuwe ecologische projecten en daarover te discussiëren, maar ook om muziek te spelen en gezellig samen te zijn. Trouwens, een ideale omgeving voor Floor, mijn petekindje, die daar de prinses is.

Soms lijkt Suskewiet een pechvogel te zijn. Neem nu bijvoorbeeld de autoritjes naar een optreden.
Ja… Ik was een keertje zeer goed op tijd naar 't Ey vertrokken, maar toen brak mijn alternatorriem. En dan een week nadien vielen we net voor de afrit van Overijse zonder benzine. Sindsdien is het wel wat beter. Eigenlijk sinds we een vogelkooi met pluchen mascotte hebben. Laten we hopen dat ons geluk niet keert!

Interview: Elise Rodriguez